Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie waar hypnose en trance als therapeutisch middel wordt ingezet om tot verandering te komen van gevoel, gedrag of gedachten. Op deze pagina lees je meer over wat hypnose, trance en hypnotherapie is. Hypnose is als therapeutisch middel bruikbaar bij het behandelen van:
Een misverstand is dat veel mensen denken dat hypnose hetzelfde is als slaap. Op zich is dat niet zo vreemd, want het ziet er hetzelfde uit. Daarbij betekent het woord ‘hypnose’ in het Grieks ook ‘slaap’. Maar al lijkt een gehypnotiseerde te slapen, innerlijk is er juist sprake van verhoogde waakzaamheid en concentratie. Het wordt ook wel een toestand van gewijzigd bewustzijn genoemd. Deze natuurlijke toestand komt in het dagelijks leven vaak voor als we ons ergens in verdiepen en ergens op concentreren.
Wellicht heb je wel eens meegemaakt dat je iets aan het lezen was en je er na verloop van tijd achterkomt dat je al een hele tijd geen bladzijde hebt omgeslagen, omdat je ergens anders was met je gedachten. Dit dagdromen noem je een toestand van natuurlijke trance. Deze toestand heeft als belangrijkste kenmerk dat je aandacht ergens sterk op gericht is en treedt vaak op bij verveling, stress of veranderingen in de omgeving.
Deze toestand kan echter ook worden opgewekt voor een therapeutisch doel. Dus wanneer een hypnotherapeut vraagt om in hypnose te gaan, stelt hij enkel voor om een hulpmiddel te gebruiken waarover je al beschikt. Ieder mens gaat dagelijks meerdere keren in trance en komt er vanzelf weer uit, daarom voelt hypnose ook heel natuurlijk aan.
Naast het gesprek leer je hypnose te benutten om contact te maken met achterliggende gevoelens; datgene wat je belemmert of blokkeert én je mogelijkheden en creativiteit om zo weer in je eigen kracht te kunnen staan. Hypnose fungeert daarbij als een lift naar je eigen innerlijk of binnenwereld. Een lift die je zelf leert bedienen zodat je je de vaardigheden eigen maakt om beter contact met jezelf te maken en jouw persoonlijke doelen te realiseren.
Een doorverwijzing van een (huis) arts of specialist is mogelijk maar niet noodzakelijk. Bij (functionele) buikklachten/PDS is wel een (schriftelijke) diagnose van uw arts vereist.