PDS

Darmmanagement bij PDS

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), ook wel bekend als spastische darm, is een veel voorkomende kwaal. De belangrijkste verschijnselen zijn buikpijn, in combinatie met diarree of verstopping, of een afwisseling daarvan. Daarnaast komen tal van andere klachten voor zoals: winderigheid, opboeren, opgeblazen gevoel in de buik en lusteloosheid.
Het maag-darm kanaal is een uiterst gevoelig orgaan. Gevoelig voor prikkels zoals voedsel, maar ook voor spanning en emoties. Iedereen heeft wel eens buikpijn of diarree gehad vlak voor een spannende gebeurtenis, zoals een examen. Mensen met prikkelbare darmen hebben een overgevoelig maag-darm kanaal. Bij inwendig onderzoek worden er echter geen afwijkingen gevonden.
Bij het ontstaan en voortduren van de klachten spelen meerdere factoren een rol. Zoals een familiare aanleg, bepaalde dieetfactoren, een doorgemaakte buikgriep, sommige karaktereigenschappen en stress in de thuissituatie of op het werk.
Medicijnen en dieetadviezen helpen vaak onvoldoende. “U moet er maar mee leren leven,” is soms het devies.

Effectieve behandeling met hypnotherapie

Uit wetenschappelijk onderzoek sinds 1980 en in de praktijk blijkt dat behandeling met hypnotherapie bij PDS wél helpt. Het behandelprogramma ‘Darm Management bij PDS’, gebaseerd op hypnotherapie, wordt sinds 1996 met succes in Nederland toegepast.
De meeste mensen ervaren door de behandeling een sterke vermindering van de klachten of ze verdwijnen helemaal.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het PDS-behandelprogramma met hypnotherapie op de website van de Samenwerkende PDS-therapeuten waarbij ik ben aangesloten: www.pds-therapeuten.nl